FACTORS INFLUENCING THE PURCHASE OF FISH BY SOCIAL CLASS IN THE MUNICIPALITY OF SANTARÉM-PA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.18542/ragros.v9i1.4773

Abstract

ABSTRACT: Fish is an important source of protein in the Amazon and has consumption influenced by cultural, social and economic factors. The study presents the factors that influence the purchase of fish in three markets in the city of Santarém-PA, carried out from November 2013 to October 2014, through interviews with consumers. The collected data were divided by Social Classes and analyzed with descriptive statistics tools. A total of 923 interviews were conducted, making it possible to estimate that 92.4% of the local population and 90.2% of consumers fall into the "D" and "E" Social Classes and 89.6% reside in the Urban Zone. There is a choice of the place of purchase according to the Social Class and consumer origin. The main factors motivating the purchase were: species, opportunity, price and health and among the factors evaluated in the purchase: species, hygiene, price, quality and size. The importance of the factors is differentiated between social classes. The price appears in the third position and was the only factor that gained importance in the direction of the Social Classes of lower purchasing power. The results point to the need to guarantee the supply of fish of low commercial value and public policies aimed at the sustainable use of fishery resources.KEYWORDS: Consumption, Fish, Motivator, Social class.

Author Biographies

Ana Cely de Sousa Coelho, Universidade do Estado do Pará - UEPA

Mestra em Recursos Aquáticos Continentais Amazônicos - Universidade Federal do Oeste do Pará - UFOPA (2015). Especialista em Psicologia Educacional - Universidade do Estado do Pará - UEPA (2013). Graduada em Ciências Biológicas (Biologia) - Universidade Federal do Pará - UFPA (2009). Docente na Universidade do Estado do Pará - UEPA/Campus XII no Curso de Licenciatura Intercultural Indígena pelo Plano de Formação de Professores - PARFOR/UEPA.

Charles Hanry Faria Junior, Universidade Federal do Oeste do Pará - UFOPA

Graduado em Engenharia de Pesca pela Universidade Federal do Amazonas (1998), Mestre em Ciências Biológicas, Curso de Biologia de Água Doce e Pesca Interior - BADIPI/INPA (2002) e Doutor em Ciências Pesqueiras nos Trópicos/UFAM (2013). Com experiência docente na área de Recursos Pesqueiro e Engenharia de Pesca no Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas - ICTA/UFOPA.

Keid Nolan Silva Sousa, Universidade Federal do Oeste do Pará - UFOPA

Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Federal do Pará (1997), mestrado (2000) e doutorado (2005) em Biologia de Água Doce e Pesca Interior pelo Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia. Professor Adjunto da Universidade Federal do Oeste do Pará no Instituto de Ciências e Tecnologia das Águas (ICTA). Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros de Águas Interiores, com ênfase em geoprocessamento, análise da pesca e suas relações com processos na escala das paisagens aquáticas amazônicas. Atualmente dedicando-se á investigação de Modelos de suporte á decisão geográfica aplicados ao manejo e conservação de recursos ícticos na Amazônia.

Published

2017-10-12

Issue

Section

Artigos Científicos